Pizza Scima

20180519_222928
Taman kad sam pomislila da moji izvori internacionalnih ”sirotinjskih hlebova” presušuju i da krećemo u krug sa metodama i sastojcima samo drugačije nazivanim, jer i toplu i hladnu vodu već izmislismo i umesismo u X kombinacija, kad…eto ti !
Kaže: ”Pizza Scima” a vadi ‘leba.
Pa dobro, kad napraviš nešto i to nešto obeleži celu jednu regiju u Italiji,možeš da ga nazoveš i ”lego kockica” a namažeš na hleb,što se mene tiče.Ja kad vidim: brašno, vino i maslinovo ulje na jednom mestu, ne pravim pitanje da li se ”kum” šalio ili…stavio previše vina u TO.
I onda sam pronašla odgovor. ”Pizza Scima” se zapravo može prevesti u ”stupid pizza”što je posledica igre reči jer na drugom dijalektu ”scima-scema” potiče od ”azzima” što je zapravo izraz za ”beskvasna” a ”scEma” doslovno znači ”glupa” što nije lepo 😦 i ja sam odlučila da potražim još opcija. Setih se da ako upotrebim engleski ”scam” dobijam ”pizza prevaru” što je više cool od ”glupa”. MEĐUTIM! U traganju za još varijacija na recept naiđem na ”silly pizza” i odlučim da je SILLY! Kupljeno!
Regija Abruzzo je poznata kako po domaće radjenim testeninama tako i po proizvodnji vina, pa veseli ljudi moraju imati veseli hlebac.
Moram priznati, ni jedan od recepata koji sam našla nije davao ispravan odnos brašna i tečnih sastojaka. S obzirom da se radi o tradicionalnom receptu za koji verovatno nije ni postojao RECEPT,nego: ”baba koliko brašna?”- ”pa, ne znam, kilo,ajd”- ”ok, na kilo brašna koliko vode i ulja?- ”ma ulja za tako jednu ŠOLJICU a vode da umesiš testo da se ne lepi”. Poznat scenario? O da!U trenutku kad sam shvatila da tu dijaloga nema, sve je postalo lakše. Šteluj Device sopstvene grame i miligrame i pevaj!
E tako naštelovah i količinu vode za ovo jer se sve ostalo,manje-više, uklapalo kod svih recepata koje sam pronašla a nije ih bilo mnogo.
Ako hoćete i vi da imate veseli hlebac odnosno picu prevaranta treba vam svega par sastojaka i isto toliko minuta posla.

Potrebno vam je:

* 400 grama brašna ( ja sam koristila organsko meko speltino)
* 100 ml belog suvog vina
* 50 ml maslinovog ulja + jedna kašika
* 110 ml kisele vode
* na vrh kašičice sode bikarbone
* dve kašičice soli

Rernu uključite na 200 stepeni.
Napravite udubljenje u brašnu koje ste pomešali sa solju i dodajte vino i ulje pa umešajte u brašno. Kad krene da se sjedinjava i povezuje dodajte preko sodu bikarbonu i dalje mešajte rukom. Postepeno sipajte kiselu vodu i nastavite da mesite 5-6 minuta dok ne dobijete kompaktnu,glatku i meku smesu koja se ne lepi za ruke i radnu površinu. Formirajte loptu od testa. Ako treba pobrašnite oklagiju i površinu testa i razvaljajte ga na debljinu od 1 i po santimetar.

20180519_222549

Izrežite oštrim nožem kvadrate po površini i prebacite na podmazan pleh.Prelijte kašikom maslinovog ulja ravnomerno.
Stavite da se peče nekih 35 minuta.
Neverovatna je! Kako kod se zvala i kako god nastala!

2 thoughts on “Pizza Scima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s