Šnenokle

Screenshot_20180503-175826

Pa i nisam se baš nadala da će mi neko tražiti recept za šnenokle. Nisam ga ni ja imala kad sam prvi put htela da ih napravim.
Sa mojom majkom vam je sve tako: ”pa staviš u šerpu litar mleka, odvojiš belanca od žumanaca…-” Koliko jaja,mama? -Pa ne znam,koliko hoćeš, evo na primer 5-6…i onda žumanca mutiš sa šećerom…-”Koliko šećera,mama? Pa nekoliko kašika,ne znam koliko hoćeš da ti bude slatko…probaj! ”Da probam živa žumanca? -”Ccccccc A JEL SE SEĆAŠ KAD SI BILA MALA DA SAM TI MUTILA ŽUMANCA SA MEDOM I DA SI IH JELA TAKO ŽIVA!?
Ooooook odustajem!
Ja sam neko ko bez vage ni kačamak ne pravi. Toliko!
E onda kad sam, tako poluspremna krenula u poduhvat zvan: šnenokle, videla sam da je baš tako prosto i da sve može otprilike i bez vage ali sam ipak našla ”svoju meru” i zbog toga mogu da odgovorim sa receptom.

Dakle:
* 1 litar mleka
* 5 domaćih većih jaja sobne temperature
* 80 grama šećera
* 2 kesice vanila-šećera
* 2 kašike oštrog brašna

Staviti mleko sa kesicom vanila-šećera da se greje na umerenoj temperaturi. Za to vreme odvojiti žumanca od belanaca. Belanca sa mrvicom soli umutiti lagano dok ne zapene a onda dodati kašiku šećera i mutiti dok ne dobijete čvrst sneg.
Kašikom zahvatati nokle iz snega i spuštati u vrelo mleko koje ne treba da vri. Nokle će u mleku narastati zato ostaviti dovoljno prostora i ne stavljati ih mnogo odjednom. Kad nokle narastu okrenuti ih na drugu stranu još par sekundi i onda rešetkastom kašikom vaditi i slagati u posudu ili posude.
Žumanca umutiti sa kesicom vanila-šećera i ostatkom šećera pomoću miksera dok se šećer skroz ne istopi i sve dobro umutiti. Dodati dve kašike brašna i dobro promešati kašikom. U to umešati par kašika toplog mleka u kojem su se kuvale nokle. Mleko vratiti na ringlu i postepeno mu dodavati smesu od žumanaca neprekidno mešajući na umerenoj temperaturi dok se krem ne zgusne. Treba da bude ređi od poslastićarskog krema za princes krofne.
Kad se krem skuva preliti ga preko nokli i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim u frižideru. (Neki smo i vrelo jeli a nismo bili mali…juče…i tako)
Ajd ostanite mi zdravi!
Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s