Alevropita

Screenshot_20180503-083100

”NISAM TI JA ZA RABOTU, JA SAM TI VIŠE ZA NEKU GRČKU” …pa makar i pitu. Mislim, pitu! Svašta se danas završava sa ”-pita” ali ništa to meni ne smeta da…ugledam i okomim se! Evo ni ovu,novu ”pitu”, kažu epirsku, uopšte nisam pitala gde su joj kore kad sam videla sir i…OUZO! Ijapppp! Još samo ‘leba i maslina fali pa da zaigramo Sirtaki. Ovaj…NE FALI! Evo i ‘leba. Pardon,pite.
Za Epirsku pitu sa feta sirom vam je potrebno:
* 200 grama brašna (može i meko speltino)
* pola kašičice soli
* na vrh kašičice praška za pecivo
* 220 ml vode ili mleka (ako vam se čini da će smeaa biti retka, dobro vam se čini)
* jedno jaje
* 4 kašike maslinovog ulja
* 20 grama putera
* 10ml Ouza ili Vodke ili Rakije
* 200-280 grama Feta sira ( pravila i sa Sjeničkim, važno je da sir bude masniji i kremastiji). U receptima koje sam nalazila količina sira se kreće od 200 do 300 grama. Ja sam prvi put spremila 250 grama sira i nije moglo sve da mi stane tako da bih preporučila da količinu sira prilagodite veličini pleha.
Screenshot_20180503-094147

Rerna se uključi na 250 stepeni. U nju se stavi pleh 25×35 ili okrugla tepsija 30cm prečnika. Važno je da tepsija bude dovoljno velika jer ćete u suprotnom dobiti debelu pitu a ne treba da bude takva. Možete slobodno i pleh od rerne da upotrebite. Dobićete još tanju pitu što je mnogo bolje nego da dobijete deblju. Stvarno nije efekat isti s obzirom da pita treba da bude hrskava svuda okolo a unutra sirasta i meka a ako bude debela dobićete relativno hrtskave ivice a gnjecavu sredinu.
Screenshot_20180503-094938
Na jednoj od slika imate prepolovljen recept za smesu izručenu u duguljasti pleh i čak je i to pola smese moglo u veći.
Brašno se pomeša sa solju i praškom za pecivo.
Voda se pomeša sa umućenim jajetom, rakijom ( ili izabranim alkoholom 40%) i dve kašike maslinovog ulja.
U brašno se dodaju tečni sastojci i dobro promešaju žicom.
Izvadite pleh iz rerne,ulijte u njega preostale dve kašike maslinovog ulja a zatim izručite smesu preko ulja i pomoću špatule je raširite po plehu. Rasporedite izmrvljeni sir po celoj površini testa a zatim preko sira prelijte rastopljeni puter.
Screenshot_20180503-083154
Možete je, po želji, na kraju posuti bosiljkom, origanom ili nanom.
Pecite 20 minuta dok ne postane divna i zlatna a kuća počne da miriše na…mhhhhhh MORE! Sama će se odvojiti od pleha i skočiće vam pod nožić.
Aj prijatno!
Ostanite mi zdravi!

4 thoughts on “Alevropita

Leave a comment