Gozleme ili turske palačinke ili…

IMG_20180220_110114_101

…jedan od najboljih doručaka ikada! Da, nema šta objašnjavati kad je kombinacija turska kuhinja-testo u pitanju. Jednostavno, retko šta još nisam probala i napravila. Da li su to bile kompolikovane slagane, neslagane, vučene, kuvane, pečene, pržene kore i pite ili je bilo nešto jednostavno kao ove gozleme, SVE je uvek bilo savršeno. Dakle, nema puno filozofije: mekano, preukusno testo punjeno spanaćem i sirom a nije pita i ne može da ne uspe i to za svega par minuta. Ovde je jedina ”mana” čekanje da testo odstoji inače bi spadao u ”doručak za pet minuta”.
Gozleme su svrstane u palačinke, ne znam zašto ali kad dobijete krajnji rezultat možda i ima smisla, mada mene više podsećaju na beskvasne ligurijske punjene fokače iako se one peku u rerni. Prvi recept koji sam pronašla za gozleme je sličan ovom koji ću sad napisati a svaki naredni je imao kvasac u testu. Moja prva verzija je bila bez kvasca,sa mlekom ili jogurtom, brašno i to je to. I bilo je fenomenalno. Zaključila sam da kvasac tu ničemu ne služi osim možda da testo krene da se pretvara u balon dok okrećete gozlemu na ploči i onda je krenulo da me kopka. Oni je okrenu a ona počne da se naduva i onda čika lupa špatulom i spušta balon. Ma radosti! Hoću i ja. Moja gozlema se topi u ustima i sve je savršeno ali…ma što bih se ja baktala sa kvascem kad sam pravila neke ruske punjene lepinje… i daaaa! Kefir i soda 😉
Za ovaj presavršeni doručak vam treba:

* 225 grama brašna (150 grama mekog speltinog i 75 grama heljdinog brašna,kod mene, Upotrebite meko pšenično brašno ako hoćete)
* 105 ml vode sobne temperature pomešane sa 45 ml kefira isto sobne temperature ( 150 ml tečnosti ukupno, da ne bismo sad sitničarili oko par grama)
* pola kašičice sode bikarbone bez aluminijuma
* kašičica soli

Umesite testo od navedenih sastojaka. Mesite par minta dok ne dobijete glatko, polu-mekano testo koje se ne lepi za ruke. Formirajte loptu, pokrijte je i ostavite da stoji 20-30 minuta. Nakon toga podelite testo na 6 delova i formirajte loptice . Namastite unutrašnjost najlonske kese i loptice stavite u kesu. Neka stoje tako još 15 minuta.
Za to vreme napravite fil:
*180 grama spanaća
*180 grama rendane gaude, mocarele ili feta sira ili kombinacije, po želji

Spanać iseckajte sitno,posolite,pobiberite. Ne kuvati ga. Ja mu dodam dve pune kašike proprženog prazilka i kašiku-dve pavlake ali to su već varijacije i sve je opciono. Osnovni fil je spanać i feta sir ali sam pravila i samo sa sirom i kajmakom a gozleme se prave i sa mlevenim mesom ( ja pite sa mesom baš i ne volim iako sam mesožder, inače) tako da možete staviti vašu omiljenu kombinaciju .

20180418_113448

Nakon što testo odstoji drugi put, zagrejte tiganj ili livenu ploču na srednjoj temperaturi.Svaku lopticu tanko razvaljajte na 20-ak cm prečnika i to baš, baš tanko. Ne tanko kao kore za savijaču ali skoro providno s tim što je bolje da vam i malo deblje ostane nego da testo pukne. Pazite da ostane celo. Na polovinu kruga stavite fil. Svaka gozlema bi trebalo da ima 30-40 grama fila pa ga podelite da ima za sve. Preklopite drugu polovinu testa preko fila i dobro spojite rubove. Spustite gozlemu na tiganj. Posle 3 minuta je okrenite. Okrenutu stranu dobro premažite otopljenim puterom ili mašću. Posle dva-tri minuta okrenite i tu stranu takođe premažite. Još po jednom okrenite na po minut-dva. Stavljajte gozleme u tepsiju oboženu i pokrivenu pek papirom dok ih sve ne završite.Ja tepsiju stavim u rernu, pokrijem je i zatvorim rernu. Ako hoćete možete držati i zagrejasnu rernu mada iovako one dugo ostanu tople. A hladne ih jedem bez zamerke,takođe 🙂
I da! Zeleniša na pijacama sad kao nikad ! Pa…Bujrum!
Ajde, ostanite mi zdravi.
Prijatno!

IMG_20180125_110817_340

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s