Uskršnja pletena pogača

30411752_10213933434503721_3518728742673317888_o

Hristos voskrese!
Ove godine je farbanje jaja bilo ozbiljno shvaćeno. Otišla,kupila jaja i ofarbala SVE u jednu boju- CRVENU ! Ma posla kol’ko hoćeš :-).
E kad se već toliko namučih sa jajima,rekoh valja pored jaja i neki hlebac pojesti, posle pričesta u nedelju. Nemam nekih specijalnih želja i nedostajanja za vreme posta i uvek mi je komplikovano da razmišljam o drugoj hrani tih dana. Šta će mi se mrsno jesti, nemam pojma. Jedino je sigurno da će biti jako dobrog sira i kajmaka, a to bez domaćeg peciva ne ide, ako ne računam onaj mladi gledićki sir koji sam znala i kašikom da jedem bez ‘leba, k’o sladoled.
E ovde je nastao problem jer Uskrs nisam slavila kod mame i tate nego kod sebe. Obično bi mama sačekala sa ”da se izgubiš stolom” i onako izgladneo,zavisno od meseca kad padne Uskrs, uglavnom smrznuto, sedneš k’o da si doš’o na slavu i to bez ljubljenja i poklona. E sad nema lezi lebe da te jedem plus me je spopala slika, teškom mukom obojenih crvenih, jaja kako vire iz bakarnog hlebnog gnezda, pletenice, lisnate pogače i ostalih insta-food-pic prikaza. A mene takvi napadi ne puštaju danima. I onda razrada: to mora da se mesi posle crkve, jer pre ne mogu da stignem, to mora da bude pletenica jer mi se mnogo sviđa ali savijena u krug, neću jaja u prazan krug u sredini, fora je baš da ih stavljam naokolo, svi recepti za pletenice su slatki ja neću slatki hleb, a možda ipak da napravim lisnatu pogaču, ne mogu jaja da bockam po njoj ali je ona sama po sebi spektakularna a i imaće prazan krug u sredini, aaaaa ne mogu, nemam ovde onu veliku tepsiju…ajao ljudi pa za jaja mi je trebalo 10 minuta, hleb mi oduze 10 dana života.
Presuda: imam testo za pletenicu koje je recept za kifle i pravi se pletenica a Boga pitaj dal’ će tu igrati ista temperatura kao za kifle i šta će ispasti. Ali šta imam da izgubim? Ja sam poznata po ”kačamak alternativi”. Zapravo, sad već mogu to da zovem ”kačamak mantra” jer uvek kažem da ako ne uspe kačamak stiže za 5 minuta. I sve uspeva!
Ovo je adaptirani recept za moje omiljene kifle a njega ću naknadno postaviti i uputiti, pošteno, na original. Količina je za jednu sasvim solidnu pletenicu ali ako vas ima više u kući duplirajte količinu sastojaka:

* 300 grama mekog brašna
* pola kesice suvog kvasca
* 25 ml vode
* 125 ml mleka
* 50 grama putera
* 30 ml umućenog jajeta
* 30 grama šećera
* 5 grama soli
* jedno žumance,kašičica ulja i kašika hladnog mleka sa premazivanje

Kvasac pomešajte sa kašičicom šećera i toplom vodom (37 stepeni). Ostavite 10 minuta da zapeni.
U mleku otopite puter, takođe na kraju da dobijete toplo mleko. Ppri otapanju putera paziti, ne treba vam vruće mleko.
Brašno pomešajte sa solju i šećerom, dodajte mu nadošli kvasac i mleko sa puterom. Mutiti mikserom sa nastavcima za testo oko 5 minut. Dobićete glatko testo koje će se odvajati od posude. Pokrijte posudu folijom i ostaviti oko sat vremena da se testo udvostruči.
Dobro pobrašniti radnu površinu, izručiti testo i lagano ga premesiti pa podeliti na tri dela. Svaki deo razvući u pravougaonik,testo će biti divno i mekano da ćete moći i rukama da ga razvučete, uopšte nije bitno da bude pravilnog oblika samo nemojte mnogo da pritiskate i ”mučite” testo, nema potrebe,sve ide lagano. Urolajte ga da dobijete dugački valjak pa ga još malo valjajte dok ne dobijete traku oko 70 cm dužine,opet bez jakog pritiskanja. Traku po traku prebacujte na pleh obložen papirom za pečenje direktno i pravite pletenicu, spojite je u krug. U sredinu sam stavila veliko guščje jaje. Premazala obruč od kalupa za tortu i opkolila pletenicu sa njim (druga opcija je da ispletenu pogaču stavite u podmazanu tepsiju,meni je ovako lakše.
Pokrijte folijom i pustite da se skroz podigne oko pola sata. Za to vreme ugrejte rernu na 220 stepeni. Kad je testo nadošlo stavila sam u prevoje okolo prepeličja jaja. Oko jaja namazala belance i zalepila susam a sve ostalo premazala žumancetom umućenim sa uljem i mlekom.
Pekla sam je 15 minuta na 220 stepeni.
I da, sačekala me je kad sam došla iz crkve jer sam se to jutro probudila u 6 (ničim izazvano) a liturgija je počinjala u 9. Šta da radim kad pre pričesta ne mogu ni kafu da pijem ni da jedem a ni da čistim po kući. Eto, mogu da mesim.
I mnogo sam srećna bila jer je sve ispalo kako sam zamislila. Jedino što do podneva uopšte nisam bila gladna. Neverovatno! Ali eto vremena za druženje, čaj,razbijanje jaja, smeh,mnogo dece okolo i sve što može da prevari srce koje je za Uskrs uvek TAMO ❤
Srećan Uskrs!
Ostanite mi zdravi i prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s