Na vodi posni mafini

20180405_081822 (2)

Najkreativnije nedelje u kuhinji su nedelje posta. A dani posta na vodi su poseban izazov. S obzirom da nisam neko ko će dan početi sa hlebom i džemom ili voćem ili uopšte pomisliti na sladak doručak, moje namere, uspešno sprovedene u delo, su uvek bile slane. Napraviti pizzu na vodi, američke palačinke na vodi, slane štapiće,…je možda delovalo preambiciozno i osuđeno na ”umočiću” ili zub polomiću ali ne. Moram da priznam da neke od ovih svojih ”izuma” jedem i kad nije strogi post.
E jedino ove projice od svega toga nisu do sad sto puta napravljene. One su nastale tako što sam se uželela projinog brašna koje mama nabavlja. Mleveno je na kamenu vodenice na potoku i neko vreme ga nisam imala a to se retko dešava. To brašno je toliko slatko i ukusno da bih ga neobrađenog jela,čini mi se.Prvi dan je završilo u gotovo pudingastoj palenti ( volim to da zovem KAČAMAK ali ponovo nisam sigurna da li da kažem ”kačamAku” ili to ima neku promenu mhhhh). Danas sam mislila da ponovim kačamak jer sam kasno došla s puta i nije mi se baš petljalo po kuhinji jutros ali ideja koju sam u trenutku dobila nije bila na putu i nije mogla da čeka. Ima ih takvih, kad se nakače maltretiraju me strašno! Naravno, dok ne bih napravila još dve-tri verzije i,kao za sve recepte na blogu imala najbolju kombinaciju, ne bih stavila recept ali ovde prvi mačići definitivno nisu bili za bacanje (ova izreka je užasna,inače, ali nećemo sad o tome) a uz to je već krenula opšta pomama u inbox-ovima da otkucam recept.
Inače, već je čekala oprana tikvica u frižideru jer sam jutro pre puta htela da pravim posnu pizzu ali nije bilo vremena. I onda sam krenula. Izrendala jednu malu tikvicu (oko 200grama), posolila je i ostavila dok sam spremila:
* 100 grama projinog brašna
* 100 grama mekog speltinog ili pšeničnog brašna
* pola kašičice soli
* kašičica praška za pecivo
* kašika mlevenog lana
* kašika mlevenih pistaća ili suncokreta ili badema ili pomešano šta volite od semeki ili koštunjavog voća
* kašika susama
* 150 ml kisele vode
* 150 ml bademovog mleka ( možete i samo kiselu vodu)
* semenke ili susam za posipanje

Rernu uključiti na 180 stepeni. U kalupe za mafine staviti papirne korpice za pečenje. Naravno, ako ne postite na vodi kalupe ya mafine možete podmazati uljem kao što možete i u smesu staviti dve- tri kašike ulja
Tikvicu dooobro ocediti od vode. Po želji dodati biber i kašičicu sušenog bosiljka. Sve suve sastojke dobro promešati, dodati im tikvicu pa početi sa dodavanjem tečnosti dok ne dobijete ređu ali ne mnogo retku masu,treba da bude kao za klasične projice ili mafine. Zavisno od brašna možda će vam trebati još tečnosti ali manje od ove količine u receptu ne verujem.
Kašikom sipajte masu u korpice. Trebalo bi da dobijete 12 ne skroz napunjenih korpica ali ja nikad to ne rasporedim kako treba i obavezno su mi neke prepunjene tako da sam dobila 9.
20180405_002717 (2)
Pekla sam ih pola sata i onda sam ih izvadila pa zaključila da je moglo još malo. Na kraju je ukupno vreme pečenja bilo 40-45 minuta. Proverite ali 40 minuta opušteno. Ako ih napravite na Veliki petak 40 minuta za ”jaja strategiju” nije za bacanje.
Ispali su mekani,sočni i odlični. Ako vam se dopadnu,samo da znate da će vam se dopasti i ostali ”vodeni izumi” sa bloga pa ako vam jaja sutra naprave pometnju, ne morate da završite na vodi i hlebu, kad možete na vodi i …mafinima 😉 .
I dajte, šaljite neke sličice kad napravite nešto sa bloga. Mnogo volim to da vidim.
Ajde ostanite mi zdravi. Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s