Knedle sa šljivama i…

18839648_10211463017584842_6877490893721915780_o

Kad sam napravila svoje prve knedle sa šljivama,odlučila sam da se od tad šljive i kajsije zamrzavaju. Ljudi moji, kol’ko frke oko traženja šljiva kad im vreme nije. A tek filozofije oko X faktor krompira! Ne, za neke stvari treba ignorisati internet recepte. Pa to ti stvori takvu famu oko nečega na šta ti prva ozbiljno podbočena bakuta na pijaci na jedan ”upre” prstom. E u mom slučaju je bio deda ali šta zna nužda imal’ brkova, nema brkova.
Jedino je važno da imate beli krompir, nikako mlad ili crven i,ups, još jedno jedino je važno da imate šljive u zamrzivaču jer ako vam, kao i meni, zapne da pravite knedle u junu, cedićete ih iz kompota ili…tako nekako. Ali ta neokolnost vas može dovesti i do kreativnog momenta sa slike ali o tome kasnije.
29683087_10213887180107390_5189927573587307769_n

Za knedle sa šljivama i još po nečim vam je potrebno:
* deda sa 16 vrsti krompira od kojih žmureći nišani prstom u TAJ za knedle i kad izmeri kilo gurne vam još 1-2, da porastete.
* 1 veliko jaje
* pola kašičice soli
* kesica vanilinog šećera
* 180-300 gr brašna ( pola oštrog,pola mekog, nećete svo brašno potrošiti)
* 30 grama putera plus 50 grama za prezle
* žuti šećer ili beli kristal šećer i, po želji, cimet, rum-šećer…
* šljive, kajsije…

Neoljušten krompir skuvate u posoljenoj vodi. Kad bude mekan i kuvan prospite vodu i ljuštite ga pre nego se ohladi, bude malo nezgodno i vruće ali ne sme da se ohladi. Imaćete oko 700-800 grama kuvanog krompira. Ispasirajte ga pasirkom dok ne dobijete baš ujednačenu masu bez grudvica. Dodajte jaje,omekšali puter,so,vanilin šećer i dobro promešajte. Počnite sa dodavanjem brašna. Što se mene tiče 180 grama slobodno odmah a onda dok ne dobijete kompaktnu smesu koju možete da uzmete u ruku. Nije važno ako se još uvek lepi,ne treba vam tvrdo testo. Ostatak brašna koristite pri formiranju loptica. Lopticu pritisnite na pobrašnjeni dlan, stavite polovinu šljive ili kajsije,ako su velike, ako su manje mogu i cele, zatvorite testo sa svih strana voćkice i ponovite sve to sa ostalih (otprilike 20 knedli). Moja preporuka je da u sredinu voćkice stavite kockicu šećera i malo cimeta ili rum šećera a u kajsiju kockicu karamele. Ono gore na slici nisu ni kajsije ni šljive nego cela ”cherry” bombona iz bombonjere. Da daaaa,to je ta kreativna muka 😉
U velikoj šerpi zagrevajte posoljenu vodu da provri i ubacujte polako knedle u nju. Kad isplivaju na površinu ostavite ih još 2-3 minuta i onda ih rešetkom vadite, ocedite od vode i valjajte u prezle koje ste mogli i ranije da pripremite ili dok se knedle kuvaju.
Za pripremu prezli vam treba:
* 200 grama prezli
* 50 grama putera
žuti šećer po ukusu i još začina ako volite (oko 100grama)
Propržite prezle na puteru dok blago ne potamne, 4-5 minuta. Vodite računa da ne izgore. Kad dobiju lepu zlatnu boju i puter počne da miriše izručite ih u posudu koja ćee vam biti zgodna za valjanje knedli i pomešajte sa šećerom,vanilinim šećerom,cimetom…Kad knedle budu gotove uvaljajte ih u pripremljene prezle i…
29572712_10213887180347396_515759695574760128_n
…NIŠTA! To je to! Znate, mož’ šljiva mnooogo vrela da bude (samo kažem).
Ajde budite mi zdravi! Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s