Jorkširski puding

29352303_10213865912655717_4796172666240572970_o

Kaže: mi kad pečemo butkicu ili tako neko mrsnije pečenjce,skupljamo masnoću koja ostane u plehu pa to čuvamo u frižideru i onda imamo za jorkširski puding. A ako nemamo masnoću od pečenja onda moramo da stavimo ulje i onda to nisu jorkširski pudinzi nego ”popoversi”. E oni mogu i slatki da se jedu. A jel? A ako stavim svinjsku ili jagnjeću mast,jedne pojedem sa sirom i kajmakom a druge pospem šećerom ili prelijem čokoladom jel sam dobila popjorkere? E! Sviđa mi se! POPJORKERI, nice to meet you!
Ne znam zašto postavljam slatke jorkširce kad ih ih uvek jedem slane ali ta smesa , ako se ne ispeku svi odjednom, može da stoji u frižideru (kažu tri dana, ja kažem 24 sata, za dalje ne garantujem) i onda čoveku svašta padne na pamet :-).
Internet je pun recepata za njih ali ja sam razmotrila nekoliko varijanti i imam krajnji recept i nekoliko saveta,ako vas bude interesovalo.

Ali prvo sastojci. Za 10-12 jorkširaca vam je potrebno:
* 140 grama brašna (može i speltno meko brašno, sa integralnim brašnom nećete dobiti isti rezultat)
* 200 ml mleka
* 4 jaja
* pola kašičice soli i (opciono biber)
* mast ili ulje koje podnosi visoku temperaturu, za kalupe.

Umutite jaja, dodajte mleko,još malo mutite,dodajte brašno i so. Mutite dok ne dobijete smesu koja je retka i bez grudvica. Treba vam glatka i tečna smesa ali opet dovoljno gusta da kad stavite kašiku u nju na poleđini ostaje sloj. Uostalom, ovo su mere sa kojima obećavam da ne morate da brinete oko gustine.
Ako nađete recepte gde ide 200ml-200gr-4 dobićete previše gustu smesu i ”nabijene” jorkširce. Prave mere su,zapravo, te ali ne 200 grama brašna nego 200 ml. Po mojoj proceni 200ml brašna je 135 grama ali da ne sitničarimo, ja bitnu razliku videla nisam.
Sledeća preporuka, koju ćete naći, je da smesu ostavite u frižideru najmanje pola sata, a najbolje preko noći jer tako više narastu u rerni. Ni tu razliku videla nisam. Jednako me prestrave kad krenu da iskaču iz kalupa k’o ludi, stajali preko noći ili ne. Znači, napravite smesu i neka stoji dok se zagreje rerna. Ako ih hoćete za ujutru,npr, sipajte smesu u posudu iz koje će vam biti zgodno da punite kalupe (ja koristim menzuru, znači najbolje posudu koja ima ”kljun” na obodu) i pokrijte folijom, pa u frižider. Izvadite iz frižidera dok se rerna greje da stoji na sobnoj temperaturi.
E sad, temperatura. Naćićete temperature zagrevanja rerne u rasponu 180-230 stepeni. Vreme pečenja 20-30 minuta. Moja preporuka je 210 stepeni 15-20 minuta. Tu vam ne mogu ništa garantovati osim ako nemate identičnu rernu kao ja. Ali garantujem da sa temperaturom nižom od 200 stepeni i nedovoljno zaagrejanim kalupima nećete dobiti to što treba da dobijete a to su ogromni,krckavi,vazdušasti i šupljikavi jorkširci.
Kalupe za mafine dobro namastim i po stranama a onda u svaki stavim oko 5 grama masti. Umesto masti koristite kašičicu ulja koje dobro podnosi visoke temperature (ili masnoću od butkice ako ste je lagerovali oko Božića :-).
Tako namašćen kalup ide u rernu da se greje 15 minuta odnosno dok rerna ne dostigne potrebnu temperaturu. Nikako kraće od toga. Kad sipate smesu u kalupe treba da ”cvrči”.
Punite kalupe do 3/4 pazeći da vam se smesa ne preliva oko. Odmah stavite u rernu i pecite 15 minuta a onda ih držite na oku do 20 minuta. Sledeći put ćete znati tačno vreme. Treba da budu veliki, balonasti i da dobiju tamno zlatnu boju. Dok se ne ispeku ne otvarajte rernu. Ispadaće sami iz kalupa.
29541478_10213853581947457_885029010577181770_n

Dobićete 10-12 komada, zavisno koliko precizno i jednako budete punili kalupe. Ako u startu znate da će svi biti slani ili slatki dodajte u smesu biber ili neki začin koji volite odnosno ,za slatke, vanilin šećer ili limun šećer.
Ako vam jorkširci nekada nisu uspeli a nađete u gore navedenim razlozima neki koji je mogao biti uzrok, evo prilike da im date još jednu šansu. Ako vam ponovo ne ispadnu dobro, odustanite od jorkširaca i napravite popjorkere.
Nekad je rešenje u načinu posmatranja 😉 Nikako u odustajanju!

Ajde, ostanite mi zdravi! Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s