Galeta sa tikvicama i sirom

IMG_20151212_090017

Ovome će se posebno radovati moja, još jedna cherry-family-drugarica, Mimica, koja obožava pite i tartove a delimo ljubav prema sir-bundeva kombinaciji. E sad ova baš i nije zakačila bundevu ali ne znači da neće i da u nekoj drugoj kombinaciji već nije. Kombinacije su neiscrpne, više mi je namera da podelim svoje omiljeno testo za ”galete”.
E sad, polemiku oko naziva bolje da ne počinjem jer se galetama naziva ”svaka otvorena pita nadevena slatkim ili slanim filom”, a galetom se naziva i ”heljdina palačinka nadevena slanim filom kao što su meso i jaje” a galetom se naziva i ono što mi zovemo bakin kolač ili vafli. Kako god, ovo je GALETA. Idemo dalje.
Neće baš biti po Mimicinim pravilima ishrane. To je jedna zgodna žena koja to postiže tako što se hrani po pravilima vrlo popularne HRONO ISHRANE. Ovo je više,po mojim, ne-pravilima 🙂 ali znam da ponekad ovakve kombinacije mogu i u hrono. Ajde Mimi, ima i hrono one ”cheating days”, počni da bereš tikvice! Ali pre nego što nazuješ gumene čizme,umesiš GALETU od:
* 160 grama brašna (koristim meko speltino i držim ga u zamrzivaču pola sata)
* pola kašičice soli
* 114 grama hladnog putera koji naseckam što sitnije i stavim u zamrzivač, važno je da bude hladan i isečen na kockice. Ako nećete, preskočite zamrzivač. Meni je ovo dalo odlične rezultate kod prhkih testa, pogačica,kroasana i svega što zahteva da puter i smesa ostanu hladni sve do rerne).
* 60 grama hladne kisele pavlake
* kašika limunovog soka
* 60 ml ledene vode
Brašno,so i puter izmešate dok ne dobijete mrvičastu smesu sastavljenu iz kuglica veličine graška. U jednoj posudi pomešajte vodu,pavlaku i limunov sok,pa ih dodajte puteru i brašnu i ,što kraće mešajući,tek toliko dugo da se svi sastojci sjedine, formirati kompaktnu loptu od testa. Malo pritisnuti u disk i uviti u foliju pa staviti testo u frižider najmanje pola sata.
Sad Mimi ide da ubere tikvice jer vremena ima i za branje i za:
* Tikvica se opere i iseče na kolutove 5 mm debljine. Kolutovi se rašire na pek papiru i malo posole te ostave 20-ak minuta da puste vodu. Kad se to desi potapkaju se odozgo debljim ubrusom koji pokupi vodu.
* U jednoj posudici pomešajte kašiku maslinovog ulja sa kašičicom granula belog luka.
* U drugoj posudi izmešajte 125 grama rikota sira i 100 grama rendane mozarele ili tvrđeg sira po izboru (prilagodite slanoću izboru sira). Dodajte sirevima kašičicu mešavine maslinovog ulja i belog luka,so i biber.
* Zagrejte rernu na 200 stepeni.
* Izvadite testo iz frižidera i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na prečnik oko 30 cm. Prebacite ga pleh obložen pek papirom. Rasporedite mešavinu sira u krug ostavljajuči oko 2 cm do oboda slobodno. Preko sira poređati tikvice u krug i preliti ih preostalim belolukastim uljem. Preko svega posuti iseckani svež ili sušeni bosiljak. Saviti stranice ka unutra i zatvoriti galetu.
* Umutite žumance (ovaaaaako žuto 🙂 sa kašikom hladne vode i premazati testo.
* Peče se oko 35 minuta,dok stranice ne postanu divno zlatne.
20180324_232035

I ne očajavate ako vaše žumance nije ovako žuto. Njega je ”ubrala” jedna baba-tetka” negde tamo oko Morave gde (ijuuuuu primitivizma) kokoške još uvek trče po livadi i provlače se kroz pukotinu na komšijinoj tarabi tražeći muuuuuža.
Ehhhh ti blesavi plavi šeširići. Kakva vam je oklagija?
Ajde ostanite mi zdravi. Prijatno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s