Libum

Pa da. Da se ja jutros nisam lepo setila i raširila lovorovo lišće po plehu,proleće bi vam došlo u Junu. Samo da se zna. Od koga je dosta je, tako da bi vam recept bio previše.
IMG_20180325_104246_045

Šalim se. Mnogo je važno da imate recept za ovaj lebac kad vam dođu duhovi u goste. Šta? Ne dolaze vam duhovi? Oni mali,beli,Kasperi…m? E svašta. Doduše i ja ih retko puštam osim kad se nahvata paučina po kući a plafoni su mi malo nestandardni i viši nego što bi trebalo pa to pustim da se igra malo po ćoškovima dok umesim lebac. Onda im to u letu gurnem u šake i ajde, oblaci paljba!
Znači, oni se najave, ti lepo pališ rernu na 200 stepeni i spremiš:
* 400 grama ricotta sira
* 100 grama brašna (ja uglavnom stavljam pšenično integralno ili speltino brašno)
* 1 jaje
* pola kašičice soli (ako koristite neki sir koji je više slan,a možete kombinovati neke sireve koje volite,važno je da su sveži i kremasti, prilagodite količinu soli.

Sir se dobro izgnječi sa jajetom i dodaje se brašno dok se sve lepo ne umuti i sjedini. Biće jako lepljivo pa se ruke dobro pobrašne i njima prave kuglice veličine mandarine. E sad zavisno od vaših poimanja mandarine dobije se šest ili sedam kuglica. Možete da napravite i dva velika hleba. Onda se (kako kaže legenda)nožem zaseku na nekoliko delova da bi se podelili na više osoba,ovaj…duhova.Na pleh se stavi papir za pečenje i lovorovo lišće. Na lovorovo lišće se spuštaju ”mandarine’ i rukom pritisnu da dobiju oblik diska. Peku se 20-25 minuta. Dobiće lepu zlatnu boju i cela kuća će mirisati na lovor a kasperi će vam leteti oko glave i čupkati vas za kosu,uši,nos . Vadite hlebove brzo i terajte ih napolje jer ako duže ostanu kažu da postoje i slatki libumi i da ih posle slanih obavezno traže. Ma…da neće i čaj da im kuvam! Evo jutros jedva izmolih sunce da izađe,zamisli da sam morala da ga protraćim u kuhinji! Mh!
Ali ako vas prevare i ostanu, slatki libumi se prave isto. Samo sa 150 grama meda pride. Ali terajte napasti. Neka mažu med na to što su već dobili. Malo li je!? Na ovu skupoću! Cccccccc!
Ajde! Ostanite mi zdravi ! Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s