Tikvica frittersice

29432511_10213784315015827_6732094570550525952_o

Mislila sam drugačije da otvorim sezonu tikvica ali danas,kad treba da ”otvorim” prvi dan proleća, ovaj sneg mora da dobije definitivni nokaut! Bojama! Na mojoj strani je bila i već izrendana bundeva,član zimskog tima,koju inače nikada ne bih rendala specijalno za ovo ali eto…preletačica! Nemaš danas mnogo lojalnih. Ne,ne!
Nemojte da vas poremeti sneg danas, ali ni naziv posta. Prvi put kad sam naišla na internetu na nešto ovako,privukla me je fotografija a ”fritters” nisam baš mogla da prevedem nikako da mi se toliko dopadne kao ”fritters” osim u ”prženice” ali kod nas su prženice nešto što nema veze sa ovim i onda sam čak i u najnormalnijoj komunikaciji, kad pričamo o receptima, OVO nazivala ”fritters”. I eto,neka budu ”fritters”.
E sad, za ove fritersice koje ne moraju da budu od zucchini tikvica ali ako ih imate super, vam je potrebno baš malo vremena i svega 3 konkrentna sastojka: povrće,jaja i brašno. Tako da…nema opravdanja za preskakanje doručka! Idemo!
* 400 grama izrendanih tikvica (deo zamenim rendanom muskantnom bundevom ako imam). To je otprilike 2 srednje tikvice.
* jedan praziluk (iseckati i propržiti na malo putera sa kašikom ili dve vode dok ne omekša,posoliti i pobiberiti. U receptima koje sam nalazila stavljaju vezicu iseckanog mladog luka. To kod mene nije prošlo.Uspešno zamenjen.Vi probajte ako želite.)
* nekoliko sitno seckanih listova sremuša (ovo je opciono, tek što se pojavio na pijaci a kad se to desi stavljam ga u sve osim u kafu 🙂
* 80 grama heljdinog brašna
* pola kašičice praška za pecivo
* 2 velika jaja
* so,biber i muskantni orah (opciono)
* 2 kašike maslinovog ulja,za prženje (ili ulje po izboru)

Izrendajte tikvice i malo posolite. Neka stoje posoljene 10-15 minuta a onda je iscedite rukom koliko god možete. Ja to radim pomoću gaze pa ako imate gazu,još bolje.Malo umutite jaja pa ih sjedinite sa brašnom pomešanim sa pola kašičice soli i praškom za pecivo. Tikvicama dodajte praziluk,začine i sremuš pa sjedinite sa jajima i brašnom ali nemojte dugo da mešate,tek koliko da dobijete lepu ujednačenu smesu.
Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi pa zahvatite puuuunu veliku kašiku smese,stavite na tiganj i pritisnite kašikom da formirate krug. Dve ili tri fritersice,u zavisnosti od veličine tiganja, možete pržiti odjednom,sa svake strane po 2-3 minuta. Po prvoj možete videti da li je temperatura previsoka,ako brzo potamne,smanjite.
Vadite ih na tanjir obložen ubrusom,da se rešite suvišnog ulja i…(ako oko vas sve vreme nije obletao neko ko je već grabio prstićima i smazao pola,ili više njih pa smazali SVE )…JEDITE! Ili napravite još pa…JEDITE!
Jogurt ili začinjeni kefir su moj izbor uz ovo a ujedno,mislim, i savršen. Takođe i savršen način da ”prstićima” podvalite povrće,ako neće da sarađuju,a često neće :-).
Ostanite mi zdravi! Prijatno!29425952_10213784315655843_718009706009853952_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s