Posna beskvasna pizza

Screenshot_20180316-105121
Nisam bila sigurna da li je ok da u nazivu recepta stoji ”pizza”.Uvek se neki ”stručnjak” stručno pobuni da je burek sa mesom a pizza sa sirom i…tako to. Ali kako god je-ga-TO-OVO nazvali sigurno je najbolji ”nadeveni tanki hleb”(mož’ i tako) koji možete napraviti u danima posta ili ako ste vegan,vegetarijanac, ako izbegavate gluten(zato što sam podlogu par puta pravila samo od ovsenog brašna),laktozu,ako ste na hrono ishani…ma šta pizza?! OVO JE MULTIPRAKTIK-MULTIKOLOR PIZZA 🙂
Sastojci koji su vam potrebni za brzo bojenje jutra kao što je ovo,martovsko i oblačno su:
* 120 grama ovsenog brašna ( možete i pomešati brašna ako nemate problema sa glutenom, ja stavim pola ovseno-pola meko speltino ali pola ovsenog obavezno).
* 70 ml mlake vode
* pola kašičice soli
* kašika maslinovog ulja (ako postite na vodi ništa ne menja da je izostavite)
* pola kašičice praška za pecivo
Ovo su sastojci koji su vam potrebni za testo. U suve sastojke dodajte vodu i ulje,ako ga koristite. Umesite polutvrdo testo. Formirajte loptu,pokrijte je i ostavite 15 minuta da stoji.
Za to vreme pripremite nadev. Trebaće vam:
* jedna manja ili pola velike tikvice
* jedan manji crveni luk
* Jedan srednji paradajz ili nekoliko cherry paradajzića
* 2-3 pune kašike humusa ( za post na vodi humus pravim bez ulja,za obe vrste humusa uskoro ću objaviti recepte)
* marinara sos, domaći ili kupovni, dve kašike ili koliko vam je potrebno da premažete površinu testa bez pretrpavanja.
* kašika tahini paste (opciono)
* nekoliko maslina
* so,začini,susam (po želji)
Uljučite rernu na 220 stepeni. Ako nemate pica pleh,kamen,ploču itd. okrenite naopako pleh od rerne i ostavite ga da se greje zajedno sa rernom.
Luk operite i isecite na kolutove 2-3mm debljine. Stavite ih u rernu dok spremate drugo povrće. Tikvicu operite i isecite na polu-kolutove, tanko. Paradajz na četvrtine,ako je veliki a ako su mali, na pola. Uzmite dresir ili običnu kesu za zamrzivač i stavite dve-tri pune kašike humusa u nju te odsecite vrh kese.
IMG_20180316_105834
Razvijte testo na pobrašnjenoj površini,tanko,na oko 30 cm u prečniku. Stavite papir za pečenje na dasku,pospite malo ovsenog brašna po njemu i preko stavite testo. Nanesite kašikom sos od paradajza a zatim iz kese u krug istisnite humus. Ređajte povrće počevši od spoljašnjeg oboda ka unutra, izmedju po želji dodavajući još humusa. Pospite sa malo soli i začina po želji kao i seckanim maslinama. Ako želite obod pice možete premazati vodom ili sokom od paradajza pa posuti susamom. Ja to uvek radim,obožavam susam.
Uzmite dasku sa sve papira i testa i,kako vam je najzgodnije, a zna da bude nezgodno ako nemate pizza dasku sa drškom izručite je sa sve papira na pleh koji je ugrejan u reni. Ako imate pica kamen,izvadite ga i odmah testo na njega. To obezbedjuje pici koja se pravi od kvasnog testa da odmah odgurne gornji sloj testa od dna i spreči slepljivanje pa dobijete onu odvojenu hrskavu koricu. Ja to radim i sa ovim testom zato što mu momentalno stvori koricu ispod i spreči da testo bude gnjecavo koliko god nadeva da ima pa onda nema potrebe da pečete testo pre stavljanje nadeva,kao što sam videla u nekim receptima.
20180316_105306.png
Pecite 15-20 minuta. Prelijte sa malo tahini paste ili maslinovog ulja,ako želite.
Ovaj recept posvećujem svojoj sestri,Milici koja je bila oduševljena još prvi put kad sam joj napravila a posnu picu i dalje naručuje iz picerije jer recept nikada nigde nisam napisala. Evo Mimi! Hoću sliku na Viber čim iskoči iz rerne! A vi,ako napravite, javite jel može da prodje ova ”pizza” bez sira.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s