Jovanini štapići

Stapici-1-s.jpg

Iako sam ”poklonila” ove štapiće jednom mnogo ozbiljnijem blogu pa su svi koji su poželeli odavno mogli da ih naprave,moram recept za njih da postavim ovde. Ne samo zato što sam jako ponosna na njih jer su dobili svoje mesto u kuvaru moje drugarice Ane koja ima blog http://hronokuhinja.rs/ i najbolje hrono kuvare u zemlji, nego zato što su stvarno preukusni i jednostavni za pravljenje a mogu se jesti i u danima posta,kao što su ovi sada. Osim toga, imaju super sastojke zbog kojih ih možete spemati deci kao zamenu za kupovne grickalice. Mame koje su ih napravile kažu da su baš dobro prošli kod ”strašnih sudija” 🙂
stapici

Za ove štapiće,koji inače zadovoljavaju i pravila Hrono ishrane, vam je potrebno:

* 90 grama mekog speltinog brašna
* 90 grama ovsenog brašna
* 3/4 kašičice praška za pecivo
* 1 kašičica krupne morske soli
* 1 kašika mlevenih pečenih badema !
* 1 kašika mlevene pečene golice !
* 110 ml vode sobne temperature
* 2 kašike maslinovog ulja (ukoliko postite na vodi slobodno izostavite,pravila sam ih i bez ulja)
* pečeni susam za valjanje štapića
! štapiće sam pravila i samo od brašna zato su bademi i golica opcioni, samo prilagodite količinu vode da dobijete čvrsto testo koje se može oformiti u štapiće.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Na pleh od rerne stavite papir za pečenje.
Suve sastoje,sve osim susama, dobro promešajte pa im dodajte vodu i ulje i mesite dok se sve ne sjedini,zatim smesu izručite na blago pobrašnjenu površinu. Mesite još par minuta,dobićete srednje čvrsto testo. Ako se pridržavate recepta neće vam trebati više brašna ali ako se lepi dodajte,po potrebi.
Ostavite testo pokriveno da odstoji 15 minuta
Otkidajte od testa,ako je moguće,delove jednake veličine i formirajte štapiće.Malo navlažite ruke da bi se susam zalepio na njih. Nekako mi nikada ne uspeva da budu jednake dužine ali to je nebitno,samo videćete vremenom da li vam više odgovara da budu deblji ili tanji, ja ih valjam na neku srednju varijantu,ne volim ni da budu baš pretanki,ali stvar ukusa,sve jedno će se pojesti,dok kažete ”krccc” OBEĆAVAM :-).
Ređajte štapiće na papir za pečenje sa malim razmacima.Pecite ih 15 minuta, ako su mnogo tanki pripazite na njih i pre toga. Ne treba da ih prepečete, kako se budu hladili postaju još hrkaviji.
Koristite pečeni susam jer je vreme pečenja kratko i neće se prepeći a daće mnogo intenzivniji ukus. Inače, posebno za vreme posta, susam je jako dobar izvor kalcijuma, koji ljudi uglavnom vezuju za mlečne proizvode a možda nisu upoznati sa činjenicom da,na primer, u 100grama susama ima 726 mg kalcijuma a u 100 ml mleka 120 mg i da se kao prirodan način za brzu nadoknadu kalcijuma preporučuje kašičica mlevenog susama dnevno.
Ako ih niste do sada napravili, nadam se da će vas lak način pripreme i neke od ovih informacija navesti da odvojite neznatno vreme i dobijete nešto ovako zdravo i ukusno.
Ukoliko se pridržavate ili planirate da se pridržavate pravila hrono ishrane obavezno posetite Anin blog i kupite neki od njenih kuvara. Sve će vam biti mnogo lakše i jasnije a uz to ćete se ludo zabaviti ako zapratite njen facebook nalog.
Ostanite mi zdravi. Pozdrav!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s