Melopita

IMG_20180305_181129_292

I gle čuda! Prvi post na blogu (bloooogu? ček’ ja imam blog hahhhh,šalim se ne znam šta će od ovog Frankenštajna ispasti) je iz grčke kuhinje. Neverovatno! Uopšte ne volim Grčku,uopšte. Ni pite ni giros ni Athos ni Skiatos. Solun nikako…ne zaobilazim. Gde me spopalo da ovo pišem po ovoj košavi sa sve kiše, huhhhh. Elem, prvi moj susret sira sa medom ili sa sirom i medom tj. mene sa medom preko sira je bio pre mnogo godina baš u Grčkoj. Jako sam mala bila ali se sećam kao da je juče bilo te tavernice i odličnog ručka posle kojeg ugledah DESERT ispred sebe. Tri poveća parčeta feta sira plivaju u medu! WTF! Šta je bre ovo! Kamo LOUKOUMADES,MELOMAKARONA…msm nisam ni kao dete nešto ludela za slatkišima al nešto mi brate ta kozje-ovčija ”aromica” bolje plivala sa onim paradajzom u origanu i maslinovom ulju nego što…dobro bre pusti aromicu U GRČKOJ SMO! AloE! Neki sladoled? Nešto? Jok? M? I…jok! Daj da liznem tog meda makar. Medjutim, baš ta aromica koju je povukao med me povuče da uzmem i sir. Znači,ljubav na drugi gric. Savršeno! Džabe je posle mnogo godina navalio trend cheesecake-ova po Srbiji,ja sam i dalje prelivala fetu medom i to me uopšte nije interesovalo niti sam bila oduševljena tim cheesecake-ovima koliko god fensi bili. Sir u slatkišima obožavam ali u nekim svojim varijantama od kojih je jedna baš ova.Inače, το μελί – to meli na grčkom znači med, otuda i naziv,ako nekoga možda to interesuje a možda je nekome interesantan i podatak da je grčki med uvršten u jedne od najboljih na svetu. DakleM, MELOPITA. I to sa Sifnosa. (sa bagremovim medom sa Sif…pardon, Gledićkih planina :-).med

Potrebno vam je:
* 600 grama ricotta ili mizithra sira (originalno ide mizithra i ja ga kupujem u jednom ”polugrčkom” lancu supermarketa ali ako nemate gde da kupite ricotta je isto to samo neki italijanski rodjak)
* 140 grama meda
* 10 gr vanila-limun šećera ili kašičica vanila praha ili vanila ekstrakta
* kašičica cimeta
* 3 jaja
* 1 kašika kukuruznog brašna

Okrugli kalup prečnika 20cm podmazati. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Dobro izmešati sir sa jajima i dodati im ostale sastojke osim 20 grama meda pa mešati sve dok se ne dobije ujednačena,glatka smesa.
Izliti smesu u kalup, lupiti sa njim o radnu površinu dva-tri puta i staviti da je peče 40-45 minuta, površina treba da dobije finu zlatnu boju.
Oataviti 5 minuta da se malo ohladiti a onda ga izvaditi iz kalupa,posuti cimetom i preliti sa ostatkom meda (može i više od ostatka, niko nije zabranio) i onda…ne jedeš vruć kao neki što smo znali nego se praviš da ne postoji makar sat vremena jer džabe da pišem da je super kad se ohladi i u frižideru i da je super i sutra, i posle dva dana,kad to duže od uveče izdržati neće. Mada,znate šta,ovo je preporučljivo pojesti što pre. Kad malo bolje razmislim znaju Grci šta rade. Pogledajte sastojke,pa ovo je sve LEKOVITO :D. Prepisujem konzumaciju melopite dva puta dnevno dok se ne pojede, makar jednom mesečno. Mada, stvaaarno je dobra kad odstoji malo duže i sav taj cimet i med rašire svoje aromice po celom kolaču,khm,ovaj…piti,MEDENOJ PITI !
I tako…aj sa srećom mi ovaj prvi post.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s